DSC 0684
DSC 0686
17.02.2016. - 05.03.2016.

Kompjuterski ovisnici

Anđelko Lerga

Anđelko Lerga slikarstvom se bavi od početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Od tada je izlagao na više samostalnih i skupnih izložaba (Mali salon - Rijeka, Baćin dvor - Vrbnik, Galerija 2L - Selce, Galerija Juraj Klović - Rijeka, Galerija Kortil - Rijeka). Član je HDLU Rijeka. Dobitnik je nagrada za slikarstvo 2006. i 2007. na likovnoj manifestaciji Pul kaštela u Rijeci.

U prostoru Gradske galerije Crikvenica u srijedu, 17. veljače otvorena je odlična izložba slika Anđelka Lerge pod nazivom Kompjuterski ovisnici. Radi se o posve novoj umjetničkoj cjelini koja se prvi puta predstavlja javnosti. Autor je izložio 27 radova nastalih 2014. godine. Rađeni u kombiniranoj tehnici, na novinskom papiru kao podlozi, nižu se likovi deformiranih lica u profilu, izbuljenih očiju, često višestrukih očiju prožetih crvenim kapilarama koje uznemiruju promatrača, što je bez sumnje bio i autorov cilj. Ljudsko oko kao "ogledalo duše" ima središnje mjesto u ovome Lerginom ciklusu. Međutim, oči koje netremice ostaju satima prikovane za svijetleći ekran, u stalnoj potrazi za novim informacijama i senzacijama, više ne odražavaju bogatstvo duše. U njima ne vidimo znanje, iskustvo ili emocije već samo grozničavost i prazninu. One su poput svemirskih crnih rupa sposobne samo primati u sebe ali ništa ne ispuštaju u prostor oko sebe. Socijalni kontakti i komunikacija među jedinkama izostaju.


Govoreći na otvorenju izložbe, autor je istaknuo da ga je na ovu temu potaknula činjenica o kompjuterskoj ovisnosti kao bolesti novih naraštaja koja se razvila kao posljedica tehnloškog napretka. Iznio je šokantan statistički podatak prema kojem je gotovo 400 milijuna ljudi u svijetu ovisno o inernetu te pred kompjuterskim ekranima provode sate i sate. Tako se ova posljedica znanstvenih uspjeha gotovo neprimjetno pretvorila u alarmantnu bolest suvremenoga društva. Izložbom autor želi upozoriti javnost, prije svega roditelje da obrate pozornost i ograniče djeci vrijeme boravka pred ekranima. Upozorava da se u protivnom može razviti ovisnost čije su posljedice izuzetno teške, od zdravstvenih problema do socijalne izolacije.


Izložba je otvorena do 5. 3. 2016. svakodnevno 10-13 i 17-20 sati.

Ovdje možete pogledati katalog izložbe.

Povratak