24.07.2015.

U gostima kod Zvonka Cara

petak, 24. 7. 2015.

Izložba radova svih sudionika radionica:

U gostima kod Zvonka Cara

Trajanje izložbe: 24. - 31. 7. 2015.

Ljetne radionice oživljavaju Memorijalni Atelje Zvonka Cara

I ovog ljeta u organizaciji Centra za kulturu "Dr. Ivan Kostrenčić" u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara u Crikvenici održava se mnoštvo ljetnih likovnih radionica. Jedna od tradicionalnih - dvodnevna radionica crtanja po motivima radova Zvonka Cara, održana je protekloga vikenda. Pod vodstvom akademske slikarice Libuše Kirac u radionici su radili polaznici različitih uzrasta, mogli bismo reći od 7 do 77 godina, svladavajući uspješno postavljene likovne zadatke.
Radionice su iznimno dobro posjećene i vrlo pristupačnih cijena. Naime, poduka i sav materijal za polaznike su besplatni dok se simboličnim iznosom od svega 30 kn plaća sudjelovanje na radionici. Važno je napomenuti da sve radionice vode akademski umjetnici crikveničkog kraja čime se umjetnost želi još više približiti njenim korisnicima.
Radionicom crtanja i drugim likovnim radionicama Centar za kulturu oživljava uspomenu na Zvonka Cara, umjetnika čiji radovi krase opatijsku (Djevojka s galebom) i crikveničku (Ribar) rivijeru. Ono što je zanimljivo je da se radionice održavaju u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara, prostoru u kojem je sam umjetnik imao vlastiti atelje te provodio većinu svoga vremena radeći skice i studije skulptura koje i danas krase mnoge parkove, šetnice i obalne puteve Primorsko goranske županije. Memorijalni Atelje obnovljen je i otvoren 2007. godine i jedna je od rijetkih građevina koja je namjenski građena u svrhu umjetničkog ateljea. Naime, 1955. godine tadašnja Općina Crikvenica u parku između hotelskih zdanja "Miramare" i "Esplanade" izgradila je Zvonku Caru kiparski atelje. Grad Crikvenica i Centar za kulturu prepoznali su veliki kulturni kapacitet koji ovaj prostor nudi te ga pretvorili u stalni izložbeni postav umjetnikovih radova i oživili likovnim radionicama. Kako saznajemo od ravnateljice Centra za kulturu prof. Sanje Škrgatić na oživljavanju ovog prostora i dalje se marljivo radi te se pripremaju projekti koji će osuvremeniti prostor Ateljea i dati dodatne sadržaje i atraktivnost kulturnoj ponudi grada Crikvenice.


Mia Baćić, suradnik za društvene djelatnosti, Centar za kulturu

Povratak